Wybór kwiatów jadalnych do dania

Pewnie wszyscy lubią kwiaty, a zwłaszcza na pewno lubią je kobiety. Są one ozdobą. Często też je wręczamy z różnych okazji. Jak jesteśmy w restauracji to dekorują one stoły. Ale czy komuś z was przyszło do głowy, że można jeść kwiaty? Niektórzy mogą się na pewno zaskoczyć tym faktem, ale tak jest.

Typy jadalnych kwiatów

kwiaty jadalneOczywiście na pewno kojarzą wam się suszone kwiaty z których parzone są herbatki. Zazwyczaj są to ziołowe herbaty jak na przykład rumianek. Ale mi raczej chodzi o takie, że tak powiem żywe kwiaty, czyli takie, które można zerwać z łodygi. Może nie jest wiele tego typu kwiatów, ale są. I co więcej wam powiem są one stosowane w kuchni. W dobrych sklepach można nawet je znaleźć na półce. A jak pójdziemy do dobrej restauracji, która akurat ma w swoim menu kwiaty jadalne, to można ich tam spróbować. Takie kwiaty zazwyczaj podawane są w sałatkach na przystawkę lub w daniach głównych, na przykład jako ozdoby. Dlatego jeśli zobaczycie na swoim talerzu jakieś kwiaty, to warto sprawdzić czy nie są one jadalne, jeśli nie będziemy wiedzieć to warto zapytać o to kelnera. Na pewno udzieli nam takiej informacji. Chociaż z drugiej strony czy w restauracji podali by nam na talerzu coś niejadalnego? Myślę, że nie. Ale zapytać nie zaszkodzi. Wiele osób widząc kwiaty na swoich talerzach odkłada je na bok. Trochę szkoda, bo podobno takie kwiaty są bardzo delikatne w smaku. Szkoda było by ich nie skosztować jak nadarzy się sposobność.

Może niektórych zadziwić fakt, że są jadalne kwiaty. Ja na co dzień nie spotykam się z jadalnymi kwiatami. W sklepach raczej też ich nie sprzedają. Choć może w tych lepszych to pewnie można je spotkać. Już prędzej spotkamy jadalne kwiaty w restauracji. Tam szef kuchni może nam zaserwować danie, które będzie przyozdobione kwiatami i z pewnością będą one jadalne.